Zahrada se pomalu začíná proměňovat. Spousta toho, co jsme vypěstovali, již dozrálo, v tuto chvíli může být i spousta plodů sklizena. Některé ale teprve dozrávají – můžeme mít například podzimní jablka, hrušky dozrávají také třeba až v tomto období a švestky mohou být také ještě na stromech. Co budete dělat s vypěstovaným ovocem?
Některé ovoce lze uskladnit.Například podzimní jablka můžeme dát do potravinových přepravek a uskladnit v chladu, třeba ve sklepě.
Zavařování je také varianta.Jablka můžeme nastrouhat, přidat skořici, zalít sladkým nálevem a zavařit. Zavařeniny vydrží dlouho a ušetří nám spoustu času při pečení štrúdlu. Stačí pouze vytáhnout sklenici, jablíčka vymačkat a štrúdl je hotový za chvilinku. Hrušky, švestky, špendlíky – jsou také výborné jako zavařeniny. I obyčejné jídlo si potom můžete ozvláštnit pomocí slaďoučkého ovoce.
Pálenka –lze použít téměř cokoliv. Lidé dnes zkouší vypálit opravdu téměř cokoliv, až se někdy můžeme divit, co všechno jsou schopni do sudu naházet. Pokud máte ale opravdu velkou úrodu švestek, jablek či hrušek a nevíte, co s nimi, pálenka je dobrou volbou. Že tvrdý alkohol nepijete? To také není až takový problém. Ona taková kvalitní domácí pálenka je totiž výborným platidlem pro známé, když vám například kamarád přijde pomoct sekat dřevo, je samozřejmé, že peníze si nevezme. Dejte mu proto láhev pálenky, vy budete spokojení, že to pro vás nedělal zadarmo a on bude mít jistě také radost. Pálenka může být také vhodná jako dárek. Nechte natisknout pěknou etiku, což dnes opravdu není problém, přidejte stužku a máte opravdu pěkný dárek.
Pečený čaj vás zahřeje při dlouhých zimních večerech.Pečený čaj je v obchodech opravdu celkem drahý. Pokud máte dostatek ovoce, můžete si jej ale udělat i v pohodlí domova. Použijte ovoce, které máte, můžete kombinovat opravdu téměř cokoliv. Vše nakrájejte na kostičky, vypeckujte, dejte na plech. Ke směsi se přidá cukr, troška rumu kvůli tomu, aby čaj vydržel a třeba nějaké zajímavé koření, kterým jej můžete ozvláštnit. Pečeme asi půl hodiny, následně naplníme sklenice, které otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. I tohle může být perfektní dárek, pokud nakoupíte krásné sklenice, na víčko dáte kousek látky a ovážete stužkou. Opět můžete nechat natisknout etikety.
Mražení a sušení je klasika.Některé ovoce se hodí zamrazit nebo třeba nasušit. V mrazáku máte ovoce připravené na buchtu, sušené ovoce je ideální na zobání. Ovoce nakrájejte na tenké plátky, nasušte a dejte třeba do prodyšných pytlíčků.